Gdańsk (Eski adı Danzig), 12. yüzyıldan beri Polonya ile Almanya arasında ihtilafa konu olmuştur. İki ülke de şehri kendi toprakları altına almak ister. Almanya I. Dünya Savaşı sonunda yenildiğinde ve özgür Polonya deklare edildiğinde, Versay Antlaşması’yla Gdańsk, nüfusunun %95’i Alman asıllı olmasına rağmen, “özgür şehir” olarak ilan edildi ve yetkisi Milletler Cemiyeti’ne verildi. Böylece Polonya’nın erişebileceği ve kullanacabileceği bir liman olacaktı. 1933’de, seçimler sonrası şehir parlamentosunun büyük bir kısmı Nazilerden oluşuyordu. 1939’da, Polonya’nın Almanlar tarafından işgali ile, Gdańsk yeniden Almanya’ya katıldı.
II. Dünya Savaşı’nın sonunda ise, Gdańsk adını alarak Polonya’ya bağlı bir şehir oldu. Şehirde bulunan Almanlar ise gitmeye zorlandılar. 1980’lerde şehir Solidarność (Türkçe: Dayanışma Sendikası) hareketinin yuvası oldu. 1990’da ise şehrin Polonya’ya bağlı olduğu, resmen Almanlar tarafından kabul edildi.
Gdańsk, tarihteki olayda yer almış önemli bir Avrupa şehridir. Aynı zamanda birçok büyük düşünürün de zaman zaman evi olmuştur.
- ANASAYFA
- HAKKIMIZDA
- HİZMETLERİMİZ
- ÜNİVERSİTELER
- KONAKLAMA
- POLONYA VİZE İŞLEMLERİ
- LEHÇE TERCÜME
- LEHÇE DİL KURSU
- LEHÇE ÖĞREN
- Aile Üyeleri
- Bazı Önemli Cümleler
- Emir ve İstek
- Etkinlik Diyalogları
- Günler/Aylar/Mevsimler
- Günlük Aktiviteler
- Günlük Aktiviteler ve Önemli Cümleler
- Kızgınlık ve Sitem Durumları
- Kullanışlı Cümleler
- Lehçe Önemli İfadeler
- Medeni Durum
- Meslekler
- Onay ve Fikir Söyleme
- Renkler
- Saatleri Öğreniyoruz
- Sayılar
- Sıfatlar ve Karşıtları
- Sık Kullanılan Fiiller
- Vücudumuz
- Yaşam Durumu Hakkında Bilgiler
- Yer-Yön Tarifleri
- TÜRKPOL
- ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ
- REFERANSLARIMIZ
- POLONYA İŞ İLANLARI
- İLETİŞİM
Menu