Polonya’da Oturum İzni Nasıl Alınır ?
Polonya’da oturum kartı almak istiyorsanız eğitim, iş veya evlilik gibi nedenlerle orda bulunuyor olmanız gerekmektedir.
Yabancının Polonya’da kaldığı süre boyunca kimliğini doğrulayan bir belgedir. Geçerli bir pasaportla birlikte bu belge yabancının Polonya’da kalma hakkını teyit eder. Vize sahibi olmadan defalarca Polonya sınırlarına giriş hakkı verir.
Kısa süreli vize aldıysanız ve Polonya’da daha fazla kalmak istiyorsanız tekrar Polonya vizesi almak yerine oturum kartına başvurabilirsiniz.
Bu aşamada Polonya’da ne amaçla bulunduğunuz önemli bir etkendir. Kolaylıkla Polonya oturum izni başvurusu yapabilirsiniz. Örneğin; Polonya’da eğitim için bulunan kişilerin başvuru için üniversiteden alacağı öğrenci belgesi, gerekli evraklar ve bankalarında bir miktar para bulundurması yeterli olacaktır. Evlilik durumunda 1 yıllık Polonya’da oturum izni hakkınız olur, sorunsuz devam eden evliliğiniz sonrasında 2 yıl ek Poloya’da oturum izni verilecektir. Bu rakam 5 yıla tamamlandığında artık kalıcı olarak oturum kartına sahip olursunuz.
Polonya Oturum Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Polonya’da oturum izni için yaşadığınız şehrin valiliğine başvurmalısınız. Sizin için gerekli olan belgeler; ikametgah belgesi, pasaport, başvuru ücreti, banka hesap dökümünüz olacaktır.
Sizin yerinize ancak vekalet ile bir başkası başvurabilir.
Oturum kartı alarak Schengen ülkelerinde 6 ay içerisinde 90 gün serbest dolaşım hakkına sahip olursunuz.
Sürekli oturum kartına sahip olmak için üst üste 5 yıl almış olmak ve tek çıkışta 6 aydan fazla Polonya dışında bulunmamış olmanız gerekmektedir. Polonya dışında 10 aydan fazla süre kalırsanız sürekli oturum kartı hakkınız olmaz.
Oturum kartı için başvurduğunuz süreçte vizeniz biterse bu durumu belgeleyerek oturum kartınız çıkana kadar ikamet etmeye devam edebilirsiniz ancak Polonya’dan başka bir ülkede bulunamazsınız.
Oturum kartınız resmi belge niteliği taşıdığı için kimlik yerine kullanabilirsiniz.
Oturum kartınızla ilgili değişiklik veya kaybolması gibi durumlarda başvurduğunuz yere müracaat etmeniz gerekmektedir. Polonya’da oturum kartı başvuru işlemleri için bizi arayabilirsiniz.
Polonya’da Geçici Oturum İzni Nedir ?
Polonya’da Geçici Oturum İzni yasallaştırılması prosedürü, yabancının yaşadığı Voyvodadaki Yabancılar Ofisi Dairesi’nde yapılır.
Azami 3 yıllık bir geçici ikamet izni verilir. Ancak, başvuru gerekçelerine göre, daha kısa süreli bir gerekçelendirme yapılması durumunda, izin geçerlilik süresi daha kısa olabilir.
Dikkat : Polonya Geçici Oturum kartı otomatik olarak uzatılmamaktadır. Yabancı Polonya’da kalış süresini uzatmak istiyorsa, yeni bir izin başvurusunda bulunmalıdır.
Dikkat : Yabancı, Polonya’da yasal olarak kalmaya hak kazandıran başka bir belge (örn. geçici ikamet izni, daimi ikamet izni veya AB ikamet izni) almadıkça, geçici ikamet izninin sona ermesinden önce Polonya’yı terk etmelidir.
Geçici oturma izni almak için yabancı, Polonya’da kalışı için belgelenmiş gerekçeleri sunmalıdır.
Polonya Oturum Kartı Almak İçin Gerekli Şartlar:
- Polonya’da çalışmaya başlamak veya çalışıyor olmak
- Yüksek beceri gerektiren bir meslekte çalışmak
- Polonya’da ticari faaliyet yürütmek
- Polonya’da eğitim çalışmalarına başlamış veya devam ediyor olmak
- Polonya’da lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarına başlamadan önce bir hazırlık kursunun tamamlamak
- Polonya’da akademik araştırma yapmak
- Aile ziyaretinde bulunmak
- Ulusal vize ya da geçici ikamet iznine göre Polonya’da ikamet eden bir yabancının (reşit olmayan), çocuğun vize ya da geçici oturma izninin geçerlilik süresi içinde doğması halinde bu belgeye başvurabilirler.
Polonya’da yasal ikamet süresi boyunca geçici ikamet izni başvurusunda bulunmuşsanız ve başvuru tam olarak doldurulmuşsa, yabancının seyahat belgesine, geçici ikamet izni alma başvurusunun yapıldığını teyit eden bir damga vurulur. Bu damga, yabancının (vize veya önceki ikamet kartının sona ermesi durumunda dahi) yabancının kalış kararını, ikametgah kartı hakkında bir karar verilinceye kadar ve olumsuz bir karara karşı temyiz davasında yasallaştırır. Temyiz üzerine verilen kararın, yani Yabancılar Bürosu Başkanı tarafından alınana kadar) bağlayıcı hale gelir.
Dikkat: Yukarıda belirtilen damga, yabancıya diğer Schengen ülkelerine veya AB Üye Ülkelerine seyahat etme hakkı vermez. Yabancının pasaportundaki damgaya göre, Polonya’ya damga ile geri dönmeyecek olmanıza rağmen, ( Türkiye’ye dönüş yapabilirsiniz). Polonya’ya yeniden girmek için vize alınması gerekir.
Polonya’da geçici oturma izni başvurusu için gerekli olan temel belgeler:
- Polonya’da geçici ikamet izni başvurusunu 4 nüshası
- Polonya’da geçerli seyahat belgesi için 3 nüshası ve talep üzerine inceleme için orijinali
- 35 x 45 mm ölçülerinde, 6 ay içerisinde çekilmiş 4 renkli fotoğraf
Ayrıca, başvuru sahibi başvuruda yer alan verileri teyit eden belgeleri teslim etmeli ve Polonya’daki amacını teyit etmelidir. Mümkün olan en eksiksiz ve kapsamlı belge sunmak, durumun değerlendirilmesini hızlandırır. Aşağıda, belirli geçici Polonya’da ikamet izni için başvuru prosedürleri ve verilen izin için başvuruda bulunacak belgelerin bir listesi ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz. Ancak, Voyvodalık Ofisi’nin yabancıyı her zaman şahsen görünmesini ve Polonya’da kalışının beyan edilen amacını doğrulamak için ek belgeler sunabileceğini akılda tutmalıdır.
Polonya’da İkametgah İzni İçin Prosedür Süresi Nedir?
Polonya’da geçici oturum(ikametgah) izni verilmesi kararı, 1 ay içinde ve özellikle karmaşık durumlarda, belgelerin sunulduğu tarihten itibaren en geç 2 ay içinde verilmelidir.
Polonya’da oturum iznim onaylanmadı Ne yapabilirim ?
Polonya’da Temyiz Prosedürü ( karara itiraz )
Polonya’da oturum izni onaylanmayan bir kişi bu durum karşısında itiraz hakkına sahiptir. Voyvoda’nın kararından memnun olmayan bir yabancı, kararı veren Voyvoda aracılığıyla Varşova Yabancılar Bürosu Başkanlığına (UDSC) itiraz edebilir. Yazılı itiraz, kararın alındığı tarihten itibaren 14 gün içinde yapılmalıdır.
Yabancılar, kararın alındığı tarihten itibaren 30 gün içinde bir İdare Mahkemesi’nde Yabancılara Yönelik Daire kararına karşı itirazda bulunabilirler.
Önemli: bir idare mahkemesinde temyiz başvurusu kalışı yasallaştırmaz. Bunun anlamı, yabancının Polonya’da kalmasına izin veren başka bir geçerli belge olmadığı sürece Polonya’yı terk etmesi gerektiği anlamına gelir.
Polonya’ da Oturum İzni İçin Başvuru Harcı
Polonya’da geçici oturum izni verilmesi için damga vergisi 340 PLN’dir. Bu ücret, başvuranın talebi üzerine olumsuz bir karar olması halinde geri ödenmektedir.
Polonya’da geçici ikamet ve Polonya’da çalışma izni verilmesi için damga vergisi 440 PLN’dir.
Olumlu bir karar verilirse, oturum kartını almak için 50 PLN ek ücret ödenmelidir.
Ödemeler davanın dikkate alındığı Voyvodalık Ofisi’nin nakit masasında ya da Belediye Ofisi hesabına banka havalesiyle yapılmalıdır.
Polonya’da Kalıcı Oturum İzni Nedir ?
Polonya’da Kalıcı Oturum İzni 10 yıl boyunca verilir ve her 10 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir.
Polonya’da daimi ikamet izni verilmesi size başka bir ülkede çalışma izni vermez.
Polonya’da kalıcı ikamet izni size, diğer Schengen Bölgesi ülkelere, turizm amaçlı 180 günlük bir sürede ülkelere 90 güne kadar seyahat etmesine izin verir.
Polonya’da kalıcı (daimi) ikamet izni verilmesi için gerekli şartlar
1.Uzun süreli AB ikamet izni bulunan Polonya’da daimi ikamet izni bulunan birinin çocuğu veya velayetinde kalanlar ;
- Ebeveynin Polonya’da daimi ikamet izni veya uzun süreli bir AB ikamet izni almasından sonra doğmuştur, veya
- Ebeveynine verilen Polonya’da geçici ikamet izni geçerlilik süresince doğmuştur.
- Polonya kökenli kabul edilip, Polonya’ya kalıcı olarak yerleşmek isteyen kişiler
- Polonya kalıcı ikamet izni başvurusu yapmadan önce en az 3 yıllık evliliğe sahipse ve başvuruyu yapmadan hemen önce kesintisiz olarak Polonya’da kalmışsa
4.İnsan ticareti mağduruysa
5.Mülteci statüsünde Polonya’da en az 5 yıl süreyle ikamet etmişse
6.Polonya’da sığınma hakkı tanınmışsa
7.Geçerli bir süreliğine Polonya kartı sahibi olmuşsa( Pole’s card )
Polonya’da kalıcı ikamet izninin geçerlilik süresi
Polonya’da kalıcı ikamet izni 10 yıl boyunca geçerlidir. Süre bitiminden 30 gün önce tekrar başvuru yapılması gerekmektedir.
Polonya’da kalıcı ikametgah izni Prosedür Süresi
1 ay içerisinde karar verilmelidir. Voyvodalık Bürosu, davayı belirtilen süre içinde değerlendiremezse, gecikme nedenlerini belirterek ve sorunun çözümüne ilişkin yeni bir son tarih belirterek, sizinle iletişime geçecektir.
Polonya’da oturum iznim onaylanmadı Ne yapabilirim ?
Polonya’da Temyiz Prosedürü ( karara itiraz )
Polonya’da oturum izni onaylanmayan bir kişi bu durum karşısında itiraz hakkına sahiptir. Voyvoda’nın kararından memnun olmayan bir yabancı, kararı veren Voyvoda aracılığıyla Varşova Yabancılar Bürosu Başkanlığına (UDSC) itiraz edebilir. Yazılı itiraz, kararın alındığı tarihten itibaren 14 gün içinde yapılmalıdır.
Yabancılar, kararın alındığı tarihten itibaren 30 gün içinde bir İdare Mahkemesi’nde Yabancılara Yönelik Daire kararına karşı itirazda bulunabilirler.
Önemli: İdare mahkemesinde temyiz başvurusu kalışı yasallaştırmaz. Bunun anlamı, yabancının Polonya’da kalmasına izin veren başka bir geçerli belge olmadığı sürece Polonya’yı terk etmesi gerektiği anlamına gelir.
Polonya’da Süresiz Oturum İzni için ne kadar harç ödemem gerek ?
Polonya’da kalıcı ikamet izni verme prosedürünü başlatmak için damga vergisi 640 PLN’dir. Bu miktar, başvuranın yazılı talebi üzerine olumsuz bir karar durumunda geri ödenir. Olumlu bir karar verilirse, polonya oturum kartını almak için 50 PLN daha ödenmelidir.
Ödemeler davanın dikkate alındığı Voyvodalık Ofisi’nin nakit masasında ya da Belediye Ofisi hesabına banka havalesiyle yapılmalıdır.